Focarul Coronavirus care s-a dezvoltat pentru prima datã la Wuhan și s-a rãspândit rapid în întreaga țarã a declanșat o serie de consecințe perturbatoare pentru lanțul de aprovizionare a unei multitudini de companii interne și strãine din China, de asemenea generând modificãri semnificative în ceea ce privește comportamentul și preferințele consumatorilor .
O armatã de oameni livrați, care cãlãreau cu scuterul pe cãile goale ale megacitãților din China pentru a livra mese calde, produse de igienizare și mãști au devenit imaginea iconicã a unei întregi națiuni în timpul focarului Coronavirus.
Având în vedere circumstanțele nefericite, bãrbații livrați au fost singura legãturã cu lumea exterioarã pentru mulți chinezi care au fost nevoiți sã închidã rezidențial în apartamentele lor de câteva sãptãmâni.
În timp ce China este deja un lider consacrat în domeniul economiei digitale, focarul a reprezentat un teren fertil pentru a accelera și mai mult tranziția de la comerțul cu amãnuntul tradițional la platformele de comerț electronic, în timp ce apãsarea a fost susținutã de
livrare automatã, utilizarea de inteligențã artificialã și roboticã.
Critic pentru a conține contagiunea virusului este capacitatea de a limita mișcarea și contactul între oameni. Ca rãspuns, am vãzut companii care implementeazã noi modele de livrare și servicii fãrã contact pentru a veni în contact cu clienții lor
JD, Compania principalã de comerț electronic din China, a implementat soluții de livrare care implicã drone. În cazul în care o livrare fizicã nu este posibilã, fiind în țãri îndepãrtate sau orașe care sunt expuse în special riscului de contagiune cu coronavirus, consumatorii au fost într-adevãr abordați prin livrare de drone.
Dronele au fost utilizate și din alte motive. Agenția de știri Xinhua, cea mai mare și mai influentã organizație mass-media din China, a arãtat videoclipuri cu drone care, datoritã echipamentelor de tehnologie de imagisticã termicã, au putut detecta persoane cu febrã din aer.
Pentru a îmbunãtãți serviciile fãrã contact, un spital din Wuhan a construit un „magazin alimentar cu autoservire fãrã pilot”, care permite personalului medical sã își achiziționeze nevoile zilnice în orice moment, în timp ce prelucreazã plata printr-o aplicație de platã mobilã la casierie cu autoservire completã, reducând prin urmare la zero orice intervenție umanã. Sistemul auto-casier din magazin este furnizat de tehnologul chinez Alibaba .
Roboții de livrare au fost folosiți pentru a transporta mâncare de la ușã la ușã pânã la rezidenții hotelului din Hangzhou, China, cãtre persoanele care sunt în carantinã dupã ce au cãlãtorit cu un zbor cu pacienți despre care se crede infectat de coronavirus, a raportat Reuters.
De asemenea Baidu , liderul Chinei în tehnologia fãrã șofer, a desfãșurat o serie de vehicule neafectate pentru diverse utilizãri în zona epidemicã.
Companiile chineze de tehnologie, comerț cu amãnuntul, produse alimentare și livrare au arãtat o puternicã capacitate de a se baza pe tehnologie pentru a se adapta rapid la comportamentul noilor consumatori pentru a depãși aceastã perioadã de suferințã economicã și socialã. Nu numai Milenii și consumatorii urbani sunt angajați în cumpãrãturi de comerț electronic. Criza de sãnãtate ar putea conduce într-adevãr la noi modele de consum online bazate pe schimbãri în vârstã, locații și alte demografii ale utilizatorilor.
Epidemia este într-adevãr mult probabil sã reprezinte o apãsare substanțialã pentru o creștere și mai rapidã în economia digitalã a Chinei, ajungând la noi segmente de piațã, cum ar fi persoanele în vârstã și locuitorii din mediul rural.
Comerțul online din China este cel mai matur din lume. Brandurile de succes din China au reușit sã creeze un ecosistem care amestecã vânzãrile legate de web cu magazinele fizice. Toate acestea au fost posibile datoritã integrãrii cu succes a (i) inteligenței artificiale, (ii) colectãrii datelor consumatorilor și (iii) ratei de adoptare a plãților mobile.
Jucãtorii mari ca Alipay și WeChat Pay au fost acum adoptați pe scarã largã de cãtre cumpãrãtori, restauratori și consumatori. Într-o țarã în care cãrțile de credit nu au fost niciodatã adoptate pe scarã largã, întreprinderile trec direct de la numerar la aplicații de platã.
Conform Statista Digital Market Outlook, în 2019, penetrarea utilizatorilor în segmentul punctului de vânzare mobil din China a fost egalã cu 35%, cu mult peste comparație cu economiile avansate din vest (9% pentru SUA și 6,5% pentru Marea Britanie).
Cu toate acestea, valoarea generalã a tranzacțiilor anuale pe utilizator este încã mai mare în SUA (egalã cu 2.994 USD) și în Marea Britanie (egalã cu 2.465 USD), în timp ce utilizatorii chinezi cheltuiesc online o medie de 1.163 USD pe an. Dacã combinãm aceste informații, acest lucru înseamnã cã utilizatorul mediu al platformelor online chineze cheltuie mai puțin de jumãtate din cantitatea anualã de americani și britanici, dar rata de adoptare a plãților mobile în China este de pânã la 5 ori mai mare decât cea din Marea Britanie și SUA .
Datele confirmã faptul cã platformele mobile de platã rãmân cel mai favorabil canal de cumpãrare pentru consumatorii chinezi, oferind o oportunitate excelentã pentru mãrcile occidentale care vizeazã exploatarea vastei piețe chineze.
Cum sã profitați de ecosistemul online chinez
Actuala crizã de sãnãtate ar putea reprezenta o apãsare pentru mãrcile occidentale, care ar trebui sã ia în considerare acum mai mult decât oricând sã-și sporeascã în continuare prezența online în China pentru a obține o creștere a mãrcii de capitaluri proprii și o expunere crescutã la consumatorii finali.
Cu toate acestea, marea bazã a consumatorilor chinezi poate rezulta ca fiind o sabie cu douã tãișuri: mãrcile riscã sã se „dilueze” prin opțiunile vaste de cumpãrare pe care le au acum consumatorii chinezi. Grupuri de consumatori specifici vizați, creșterea preciziei și reducerea costurilor de achiziție sunt obiective cheie pentru mãrcile dispuse sã depãșeascã provocãrile unei piețe digitale aglomerate și sã supraviețuiascã pe termen lung.
Piața chinezã este complexã și are mai multe fațete. Este important ca investitorii strãini sã dezvolte o strategie digitalã clarã cu privire la modul de a poziționa cel mai bine mãrcile și de a utiliza canalele digitale în mod eficient pentru a ajunge și a vinde publicului țintã.
Investitorii strãini ar trebui sã se apropie de lumea digitalã, luând în considerare cu atenție urmãtoarele trei mari canale de comunicare digitalã:
(i) vânzare prin intermediul platformelor de comerț electronic (adicã Tmall / Taobao);
(ii) vânzare prin intermediul platformelor de socializare (i.e. Wechat / Xiaohongshu);
(iii) vânzarea prin intermediul unui site web proprietar cu domeniu chinez.
Fiecare canal de comunicare implicã oportunitãți, riscuri și costuri diferite.
Factorii de comparație, cum ar fi accesibilitatea; fricțiunile existente și integrarea cu alte platforme, proprietatea datelor, gestionarea și expunerea traficului telespectatorilor, disponibilitatea instrumentelor de marketing digital, etc., ar trebui sã fie incluse în ecuație la elaborarea celei mai potrivite strategii de marketing
Modelul de afaceri adecvat poate fi realizat prin combinarea de fapt a mai multor platforme de piațã online și offline, ceea ce duce la o implementare eficientã a unui „model omnichannel”, integrarea online și în -cumpãrare personalã care asigurã o experiențã unificatã la fiecare punct de contact cu marca.
În cadrul unei piețe competitive de comerț electronic, diferența dintre mulțime este cheia succesului. Relevant pentru mãrcile occidentale este crearea unui ecosistem dinamic online capabil sã-i pãstreze pe adepți distrați prin conținut creativ și antrenant . Acest lucru este posibil prin integrarea campaniilor de marketing, a activitãților de transmisie live, a plasãrii media și a implicãrii influențatorilor.
WeChat, de exemplu, a devenit o platformã versatilã înaltã, în care brandurile occidentale își pot dezvolta propriul magazin WeChat personalizat și pot opera cu plãți transfrontaliere. Prin urmare, chiar dacã marca strãinã nu are încã o companie înregistratã în China, puteți începe sã vindeți în câteva sãptãmâni.
Mãrcile strãine se pot folosi și pe platforme dedicate de e-com de import, cum ar fi kaola.com și VIP.com. Mãrfurile de camerã vor fi expediate la depozitele de îndeplinire din Fujian FTZ sau Hong Kong și vor avea grijã de distribuție.
Ce este în mãsurã sã ofere Fidinam clienților
Fidinam, în cooperare cu parteneri de încredere specializați în furnizarea de soluții digitale pentru mãrci strãine, este în mãsurã sã pregãteascã un studiu de fezabilitate cuprinzând (1) Analiza concurenților , (2) Comparația de referințã a platformelor de comerț electronic și (3) Planul de afaceri personalizat .
Pe baza criteriilor specifice de investiții ale clientului, cum ar fi (i) perioada de investiții și bugetul; (ii) așteptãrile de vânzãri și creștere, (iii) așteptarea acoperirii clienților, (iv) caracteristicile produsului, oferim clienților noștri un plan de afaceri personalizat, oferind sfaturi despre cum sã integreze platformele de comerț electronic cu alte platforme de comerț electronic sau offline soluții de vânzare cu amãnuntul în mod eficient. Vom livra tabele de venituri modelate dupã criteriile de investiții obținând o aproximare a costurilor și a performanței în funcție de diferite modele de marketing digital. Analiza costurilor va cuprinde o imagine de ansamblu a (i) costurilor de configurare a platformei; (ii) costuri de gestionare a platformelor; (iii) costurile activitãților de marketing; (iv) costurile campaniilor creative / de implicare socialã; (v) activitãți de transmisie live și (vi) costuri de plasare a anunțurilor.
Fidinam este capabil sã ofere clienților un suport operațional de 360 de grade datoritã expertizei dezvoltate în domeniul structurãrii corporative, coordonãrii logistice, celor mai bune practici contabile, deschiderii tradiționale și / sau virtuale de cont bancar, planificãrii impozitelor și înregistrãrii mãrcilor.
Pentru mai multe informații, luați legãtura cu patrick.heimann@fidinam.com.hk .