V-ați întrebat vreodatã care este comerțul electronic sau care este sensul exact al acestui termen? Ce diferențe existã cu termeni similari?
Suntem siguri cã se datoreazã faptului cã comerțul electronic este mai la modã ca niciodatã. Cu toate acestea, în ciuda avântului sãu, mulți oameni nu știu exact ce este.
Prin urmare, obiectivul acestui articol este de a explica definiția exactã a comerțului electronic, care este diferența cu alți termeni similari, tipurile existente și avantajele în comparație cu comerțul tradițional.
Gata sã știi tot ce existã de știut despre comerțul electronic?
Sa incepem.
Înțelesul comerțului electronic: ce este
Comerțul electronic sau comerțul electronic, conform definiției Wikipedia poate fi definit ca:
setul de tranzacții pentru comercializarea bunurilor și serviciilor între producãtor (ofertã) și consumator (cerere), efectuat prin internet
Diferențele dintre comerțul electronic și afacerile digitale
Conceptul de comerț electronic este confundat în mod regulat cu cel al afacerii digitale , deși în realitate nu are nicio legãturã cu acesta.
Comerțul electronic se referã numai la tranzacția de bunuri și servicii între un cumpãrãtor și un vânzãtor, în timp ce afacerea digitalã se referã la întregul proces care trebuie efectuat pentru a gestiona o afacere online.
Ca parte a e-business, de exemplu, existã:
Conceptul de afaceri digitale este mai larg decât cel al comerțului electronic și, de fapt, comerțul electronic îl face parte deoarece este un tip de model de afaceri.
Tipuri de comerț electronic
Lumea comerțului electronic este foarte mare și multe modele diferite pot fi gãsite
Vom face 2 clasificãri:
- Unul mai global, în funcție de cine vinde și de cine cumpãrã.
- Un altul cu mai multe „modele” de comerț electronic.
Hai sã trecem la punct ..
1. Conform profilului comercial
Fiecare companie are un tip de client cãruia i se adreseazã și pe baza acestora le putem clasifica:
- B2B ( Business-to-Business )) clienții finali ai aceastã întreprindere sunt alte companii sau organizații. Un exemplu ar fi un magazin care vinde materiale de construcție designerilor de interior sau arhitecților.
- B2C ( Business-to-Consumer ): companie care își vinde produsele și serviciile direct consumatorului final. Este cel mai obișnuit tip de comerț electronic și existã mii de exemple de magazine de modã, încãlțãminte, electronice etc.
- C2B ( Consumator pentru afaceri ): portaluri unde consumatorii publicã produse sau servicii pentru care companiile liciteazã. Sunt portalurile clasice de locuri de muncã independente, precum Freelancer, Twago, Nubelo sau Adtriboo.
- C2C ( De la consumator la consumator ): companie care faciliteazã vânzarea de produse și servicii de la un consumator la altul. De exemplu eBay, Wallapop sau orice alt portal de vânzãri de mâna a doua.
Pe lângã aceste forme de comerț electronic, existã și alte forme mai puțin rãspândite, cum ar fi G2C (Goverment-to-Consumer), C2G (Consumator-to-Goverment) sau B2E (Business-to-Angajer).
Dupã cum vedeți, comerțul electronic depãșește cu mult sã cumpere și sã vândã produse într-un magazin.
2. În funcție de modelul de afaceri
Sectorul online este încã un sector puțin explorat. Modificãrile tehnologice sunt constante și apar noi afaceri online pentru a rãspunde noilor nevoi create.
În funcție de modul în care sunt generate veniturile sau de cum are loc schimbul dintre cumpãrãtor și vânzãtor, acestea pot fi împãrțite în:
- Magazin online cu produsele sale: primul lucru asta vine în minte când vine vorba de comerț electronic. Aceleași caracteristici ca un magazin fizic, dar într-o versiune online. Exemplu: Bebitus.com
- Dropshipping : a priori, pentru client, totul pare a fi un comerț electronic normal. Diferența constã în faptul cã expedierea produsului nu se face de cãtre vânzãtor nu trimite produsul, ci de un terț. Pentru a afla mai multe, puteți citi ghidul nostru pentru a gãsi furnizori de servicii de transport.
- Comerț electronic afiliat : Companiile afiliate sunt un pas înapoi în procesul de achiziție. În acest model de magazin, compania nu numai cã nu trimite produsul, dar vânzarea în sine este cea care nu are loc pe platforma sa. Ceea ce face este pur și simplu sã trimiteți clientul înapoi la o altã platformã aparținând unei alte companii, care va plãti un comision la confirmarea vânzãrii. Afilierea cu Amazon este foarte frecventã. Exemplu: Biodegradable.es . Dacã vã intereseazã aceste modele, citiți aceastã postare specificã pentru marketing de afiliere și acesta referitor la activitatea fãrã stoc .
- Înregistrare : acest tip de e-commerce cautã cumpãrãturi recurente. Modul de a realiza acest lucru este cu un abonament regulat (sãptãmânal, lunar, lunar, bimensual etc.). Acest tip de înregistrare devine la modã cu așa-numitele „cutii cadou”. Este o cutie care este trimisã în fiecare lunã cu produse, de exemplu, o cutie lunarã cu beri artizanale. În loc sã vândã produsul o singurã datã, oferã posibilitatea de a-l primi frecvent. Exemplu: Manolitoandco.com
- Marketplace : este un magazin cu magazine. Este un site web unde diferiți furnizori oferã diferite tipuri de produse. Amazon este un exemplu de piațã. Chiar dacã funcționeazã ca un comerț electronic normal, oricine poate vinde pe platforma dvs. în schimbul unei comisii suculente pentru domnul Bezos.
- Servicii : o companie de comerț electronic nu trebuie doar sã vândã articole. Instruirea, sfatul, mentoratul sau orice schimb de timp în schimbul banilor este o opțiune foarte bunã pentru a începe fãrã riscuri.
Dupã cum am spus, progresele în acest domeniu au loc aproape în fiecare zi, ceea ce înseamnã cã apar noi tipuri de comerț electronic. constant.
Credeți cã ar trebui sã analizãm avantajele și contra contra lansãrii unui comerț electronic mai detaliat?
Este ușor? Merita?
Continua sã citești.
Avantajele și dezavantajele creãrii comerțului electronic
De ce comerțul electronic a invadat Internetul și a devenit un standard într-un timp atât de scurt?
În primul rând, de ce avantajele în comparație cu comerțul tradițional sunt foarte puternice ?
Sa vedem.
Avantaje
- Mai mulți clienți: nici un magazin local și nici o companie cu birouri în diferite orașe nu pot atinge domeniul de comerț electronic. Posibilitatea de a cumpãra și de a vinde din orice parte a lumii extinde publicul țintã și vã permite sã obțineți mai mulți clienți.
- Fãrã orare: Comerțul electronic nu are orare, în timp ce existã rareori magazine sau companii care funcționeazã 24 de ore pe zi. Web-ul este deschis publicului toatã ziua, iar clientul poate cumpãra orice vrea atunci când dorește.
- Costuri mai mici: Simplul fapt de a nu avea nevoie de o unitate fizicã reduce costurile comparativ cu activitãțile tradiționale. Și atunci când comerțul electronic funcționeazã punând legãtura cu furnizorii, nu existã niciun cost de producție.
- Mai multe marje de profit: reducerea costurilor și creșterea pieței clienților înseamnã cã, chiar și prin reducerea prețuri, este posibilã obținerea unei marje mai mari comparativ cu o fabricã tradiționalã. Vindeți mai multe și câștigați mai mulți bani.
- Scalabilitate : asta înseamnã cã puteți vinde cãtre una sau mii de persoane în același timp. Într-un magazin fizic existã întotdeauna o limitã a numãrului de clienți pe care îi puteți servi la un moment dat, în e-commerce limita este capacitatea dvs. de a atrage vizitatori. Da, și serverul tãu . 😉
Citind toate acestea, s-ar putea pãrea cã montarea unui comerț electronic este soluția la toate, dar trebuie subliniat și faptul cã în comerțul electronic nu este tot aur.
Acesta este motivul pentru care meritã sã analizați și provocãrile cu care vã veți confrunta când începeți aventura dvs. online
Dezavantaje (provocãri)
Am preferat sã le numim provocãri mai degrabã decât dezavantaje, pentru a nu crea o imagine denaturatã.
Bineînțeles, existã unele dezavantaje, ca în orice lucru din viațã, dar dacã nu ar fi pentru ei, crearea unui magazin online ar fi prea simplu și nu ar avea niciun gust
- Lipsa de încredere : chiar dacã gateway-urile de platã au avansat pânã la punctul de a fi încrezãtori sau chiar mai mult decât o activitate fizicã, mulți oameni încã cred cã existã mai puținã securitate în tranzacțiile economice. Aceasta duce la neîncredere. Putem ajuta la rezolvarea acesteia cu un certificat SSL (https) care cripteazã informațiile transferate și cu alte sigilii care transmit încrederea necesarã.
- Produse sau servicii “care nu pot fi vãzute sau atinse” : tuturor cumpãrãtorilor le place sã se simtã ca și cum ar face un investiție bunã. O modalitate de a face acest lucru este sã vedem și sã atingem produsul cu mâinile noastre. Acest sentiment tangibil se pierde în comerțul electronic. Cum sã o rezolvi? Cu fișe de produs foarte complete, inclusiv imagini, video și o o descriere foarte detaliatã a produsului .
- Este necesar sã aveți acces la internet: este evident, dar pentru a cumpãra și a vinde aveți nevoie de un dispozitiv gata de utilizare. . În acest moment, marea majoritate ar putea sã o facã, dar în unele sectoare, în care publicul țintã este mai mult sau mai puțin „tehnologic”, aceasta poate fi o problemã.
- Dificultãți tehnice: orice tip de activitate, atât offline, cât și online, presupune acces la subiecți necunoscuți. În cazul comerțului electronic, partea tehnologicã necesitã cunoștințe tehnice minime pe care nu toatã lumea le are. Cel mai bun mod de a o rezolva este delegarea acelei pãrți, chiar dacã, logic, are un cost.
- Concurența : Obstacolul economic pentru a intra pe piața electronicã nu este la fel de mare ca cel al unei companii fizice. Aceasta înseamnã mai multã concurențã.
- Timpul obținerii rezultatelor : când o companie fizicã își deschide porțile pentru prima datã, ea se expune deja la trecerea clienților. Într-o afacere online, obținerea vizibilitãții este mai complicatã decât ai putea crede. Puteți avea un produs excelent și o platformã excelentã, dar dacã nu lucrați pentru a obține vizibilitate, nimeni nu o va vedea.
Noi, la Doofinder, credem cã avantajele depãșesc dezavantajele. De fapt, îmbunãtãțirea politicii de returnare și evoluția sistemelor de securitate vor ascunde în cele din urmã aceste dezavantaje.
Sã vedem cum sã o creãm?
Pași pentru crearea unui comerț electronic
Acum cã știți ce este și care sunt pro și contra, sã vedem de unde sã începem.
1. Ideea
Aveți deja o idee sau porniți de la zero? Dacã nu sunteți prea clar, existã mai multe tehnici pentru identificarea posibilelor oportunitãți.
Toate se bazeazã pe gânduri deschise și „sã fim atenți sã observãm aproape toate situațiile din viața de zi cu zi din punct de vedere antreprenorial.
Când ieșiți pe stradã, observați ce afaceri fizice ar putea aduce pe Internet, dacã nu au fãcut-o deja.
Gândește-te la nevoile tale, la persoanele din jurul tãu: ce folosesc în fiecare zi? De ce se plâng adesea?
Sau mai bine, nu profitați de plimbãrile dvs. pentru a vã gândi, ați stabilit o zi și o orã pentru a ieși pe stradã în cãutarea de idei .
Vedeți ce poartã oamenii, cum se comportã. Observã și noteazã fiecare idee care îți vine în minte, fãrã filtre.
Gândiți-vã întotdeauna la rezolvarea problemelor oamenilor și rețineți cã mintea dvs. întreprinzãtor este ca un mușchi care trebuie antrenat. Primele zile când mergi la salã suferi un pic pânã când ești în formã, aici este la fel.
Dar cel mai important este sã-ți dai o idee în cap: sã nu vinzi produse, sã rezolvi probleme .
2. Analiza ideii
Al doilea pas este sã analizați ideile inițiale pânã când veți obține una sau câteva.
Aceastã idee de comerț electronic va fi cea pe care o analizãm:
- Valori propuse : Ce valoare aduce? Ce nevoie satisface?
- Piațã : Este un produs nou? Este un produs existent, dar cu funcții noi?
- Concurențã : Cine satisface în prezent nevoia pe care ați identificat-o la potențialii dvs. clienți? Îl puteți îmbunãtãți?
- Întrebare : este problema pe care o veți rezolva suficient de comun pentru a satisface o cerere suficientã? Verificați câți oameni cautã pe subiect subiectul Google. Se poate face cu comanda Planificatorul de cuvinte cheie .
- Dificultate : lista celorlalte provocãri cu care va trebui sã vã confruntați (dificultãți tehnice, concurențã, amenințãri …).
Un mod excelent de a analiza o idee este cu un instrument antreprenorial de bazã: SWOT.
SWOT este o matrice care, din punct de vedere intern și extern, analizeazã punctele slabe, amenințãrile, forțele și oportunitãțile ideii dvs.
3. Strategie
În fiecare zi sunt înregistrate 300 de afaceri noi în Italia, dar majoritatea nu au o strategie prestabilitã
Având o idee clarã de unde sã mergeți și prin ce mijloace, va marca succesul comerțului dvs. electronic.
Vã puteți pune câteva întrebãri, cum ar fi:
-
- Cum ne vor cunoaște
client ideal ?
- De ce ne-ați prefera la competiție?
- Suntem mai ieftini?
- Ce ne definește clienții? Ce caracteristici comune au?
- Care sunt obiectivele noastre corporative? Cum putem crește?
Pentru a defini strategia de comerț electronic vom folosi modelul de afaceri Canvas.
Acest model vã permite sã rezumați rapid și ușor cheile unei companii. Petrecerea timpului completând cele 9 cãsuțe ale sale vã va ajuta sã înțelegeți ce este important pentru ideea pe care o aveți și cum sã o faceți
4. Plan de acțiune
Pânã acum, ai definit doar idei și obiective generale. În aceastã a patra fazã, timpul a devenit mai concret, definind acțiuni specifice aliniate la o strategie marcatã.
Vã vom oferi câteva sugestii:
- Nume : este una dintre cele mai mari dureri de cap început. Sfatul nostru este sã urmați câteva orientãri de bazã, cum ar fi faptul cã este scurt, ușor de pronunțat și cã domeniul .com și principalele rețele sociale sunt disponibile.
- Server : o companie de comerț electronic are nevoie de un server .. Nu vã faceți griji, în acest articol vã explicãm Cum sã alegi o gãzduire pentru un e-commerce.
- Identitate corporativã : aici nu vorbim doar despre culori sau logo, ci și despre valorile care trebuie transmise, adevãrata esențã a mãrcii. Citiți aceastã postare despre cum puteți crea imaginea marcii.
- Site-ul web : cine va construi web-ul? Dacã nu, veți avea nevoie de cineva care sã o facã sau sã vã sfãtuiascã. Evalueazã diferitele opțiuni în funcție de modelul tãu de afaceri: PrestaShop, WordPress, Shopify… ..
- Vizibilitate : o plasãm pe ultima poziție, dar în realitate este partea cea mai importantã și, în același timp, cel mai uitat. Majoritatea antreprenorilor se strãduiesc sã aibã un produs bun și un site web plãcut pentru a-l vinde, dar nu se gândesc la cum vor ajunge clienții.
În sfârșit, nu trebuie sã uitați întreaga problemã legalã, intenționați sã creați un spa sau sã vã alãturați regimului independent
Ți-a plãcut sã-ți dezvolți afacerea digitalã?
Sperãm cã acest articol vã va fi util.
Acum aveți cu siguranțã o mulțime de îndoieli. Nu vã copleșiți, este normal. Studiați-vã bine ideea de afaceri și dacã decideți sã mergeți mai departe, definiți un plan de acțiune.
Restul va ajunge cu perseverențã și muncã (promis). 😉