În ultimele câteva decenii, din ce în ce mai multe persoane cumpãrã online și se bucurã de avantajele pe care le oferã comerțul electronic, cum ar fi comoditatea crescutã, prețurile mai mici și scutiri de taxe pe vânzãri, pentru a numi câteva.
Ce este comerțul electronic?
Dupã cum se aratã mai sus, Google definește comerțul electronic ca:
“Tranzacții comerciale efectuate electronic pe Internet.”
Având în vedere ambiguitatea acestei definiții, nu ar trebui sã surprindem cã „Ce este comerțul electronic” este cãutat pe Google de aproximativ 10.000 de ori pe lunã.
În acest ghid al site-urilor eCommerce & eCommerce, sperãm sã rezolvãm aceastã problemã o datã pentru totdeauna! Sã începem cu originile termenului „comerț electronic”.
Etimologie comerț electronic
Comerțul electronic este un cuvânt amestecat pentru „Comerț electronic”, care în sine pare ciudat vag .
Se pare cã cuvântul comerț electronic a fost întotdeauna menit a fi un termen larg utilizat pentru a face referire la practic orice tranzacții comerciale care au loc pe internet.
Modele de comerț electronic:
Majoritatea comerțului electronic are loc pe un site web de comerț electronic, care acționeazã ca un magazin virtual în care tranzacțiile și comerțul pot avea loc. Comerțul electronic se poate manifesta sub mai multe forme diferite:
- Retail: Produsele sunt vândute de companii direct cãtre un consumator de nivel final, fãrã implicare intermediarã.
- Comerț cu ridicata: Produsele sunt vândute în vrac, fie direct consumatorului, fie angrosiștilor / distribuitorilor.
- Dropshipping: Produsele sunt vândute online, dar expediate direct consumatorului de cãtre o terțã parte care gestioneazã inventarul, îndeplinirea comenzilor și altã logisticã.
- Crowdfundingul : Consumatorii reunesc bani, deseori înaintea unui produs anticipat pe piațã, pentru a strânge capitalul de pornire, a folosi puterea de cumpãrare, a reduce costurile produselor etc.
- Abonament: Achizițiile recurente pentru produse sau servicii sunt automatizate pânã când abonatul alege sã anuleze sau sã își modifice nivelul de abonament.
- Produse digitale: Majoritatea oamenilor se gândesc la
- tangibil
, dar multe tranzacții de comerț electronic includ vânzarea de produse digitale , cum ar fi muzicã, filme, fișiere audio și video, șabloane, software etc.)
- Servicii: Munca calificatã sau serviciile pot fi achiziționate digital, cum ar fi angajarea unui șofer Uber sau plata cuiva pentru a-ți efectua comenzile online.
Ce este un site web de comerț electronic?
site-urile de comerț electronic sunt portalurile digitale (adicã magazinele virtuale) care faciliteazã comerțul electronic. Nu uitați, eCommerce este un termen curat care include practic orice tranzacție care are loc pe internet.
Orice site web echipat cu funcționalitate de comerț electronic și care permite clienților sã achiziționeze un bun sau un serviciu este un site web de comerț electronic
.
Istoric, primele tranzacții de comerț electronic au avut loc prin e-mail și apeluri telefonice.
Chiar și în primele etape ale dezvoltãrii, site-urile web efective de comerț electronic trebuie sã fie proiectate astfel:
- Facilitarea veniturilor prin:
- Maximizarea cantitãții totale de tranzacții.
- Maximizarea “valorii medii a comenzii”
- Cumpãrãtorii de direcție cãtre cele mai profitabile produse și categorii.
- Încurajarea loialitãții brandului, repetarea clienților, implicarea publicului.
- Simplificarea procesului de checkout și a altor canale de conversie critice.
Site-urile de comerț electronic variazã de la cãrucioare de cumpãrãturi plug-and-play conduse de șabloane pânã la site-uri web complexe de comerț electronic care costã milioane de dolari pentru a dezvolta și întreține.
Cum funcționeazã site-urile de comerț electronic?
site-urile de comerț electronic funcționeazã printr-o serie de pași, folosind codul site-ului web, baza de date și aplicații terțe, cum ar fi un
procesator de plãți sau gateway de platã .
Site-urile de comerț electronic utilizeazã certificate SSL pentru a securiza și cripta toate datele transferate. Datele sensibile, inclusiv informațiile despre cardul de credit, nu ar trebui niciodatã stocate în baza de date a site-ului web, cu excepția cazului în care site-ul respectã toate reglementãrile obligatorii, inclusiv conformitatea PCI.
Site-urile de comerț electronic funcționeazã în mod obișnuit:
- Un potențial client navigheazã pe un site web de comerț electronic, fie prin motoarele de cãutare, reclame plãtite, trafic de trimitere etc.
- Site-ul online de comerț electronic se conecteazã la baza de date a acestuia, care conține tone de date despre categoriile, produsele, dimensiunile și greutatea produsului, articolele și conținutul site-ului, imaginile. , etc. Site-ul web solicitã aceste date sã redea dinamic orice pagini web solicitate.
- Dupã ce navigheazã pe site-ul comerțului electronic, un potențial client adaugã un produs sau serviciu în coșul de cumpãrãturi virtual și decide sã îl efectueze.
- Cumpãrãtorul finalizeazã procesul de finalizare și finalizeazã tranzacția.
- Informațiile cardului de credit ale cumpãrãtorului sunt criptate și trimise cãtre o Gateway de platã (Paypal, de exemplu) pentru a gestiona procesarea cardului de credit în siguranțã și de la distanțã.
- Dupã ce comanda este finalizatã, iar plata a trecut, site-ul web furnizeazã de obicei un timp estimat de expediere, un numãr de tranzacție unic, numãr de urmãrire poștalã , etc. Majoritatea acestor procese sunt automatizate și fac parte dintr-o funcționalitate de bazã a site-ului online de comerț electronic.
- Pe mãsurã ce tranzacțiile au loc, comenzile sunt stocate în administratorul site-ului și trimise cãtre o echipã de îndeplinire a comenzii. Îndeplinirea comenzii se poate face în casã sau de o companie terțã parte / expeditor.
În general, site-urile de comerț electronic oferã avantaje și dezavantaje în comparație cu magazinele tradiționale din cãrãmidã și mortar.
Site-urile site-urilor de comerț electronic:
- Creșterea pieței de piațã (baza globalã de clienți).
- Costuri reduse pentru mãrfuri, servicii, transport etc.
- Tranzacții sigure și criptate.
- Lanț de distribuție scurtat.
- Executarea mai rapidã a comenzii.
- Date mai bune și mai precise pentru prognozarea vânzãrilor viitoare.
- Piețele vizate pot fi axate pe ras, în funcție de vârstã, demografie, interese etc.
- Potențialitatea anonimitãții.
Conturile site-urilor de comerț electronic:
Dezavantajele site-urilor de comerț electronic sunt puține și între ele, iar dacã lucrezi cu o companie de renume de dezvoltare a site-urilor de e-commerce, sunt ușor de atenuat. Dezavantajele site-urilor de comerț electronic includ:
- Clienții nu pot vedea și atinge întotdeauna produsul din viața realã înainte de cumpãrare.
- Clienții potențiali trebuie sã fie oarecum pricepuți din punct de vedere tehnologic, limitând potențial atingerea pieței.
- Experiențe de cumpãrãturi mai puțin „personale”.
- Potențial de fraudã, probleme de confidențialitate a datelor, etc.
Tipuri de site-uri de comerț electronic și modele de afaceri comune de comerț electronic
Majoritatea site-urilor web de comerț electronic de pe internet sunt comercianții cu amãnuntul B2C. Cu toate acestea, existã multe tipuri de site-uri de comerț electronic:
- B2B (business to business)
- B2C (de afaceri la consumator)
- C2C (consumator la consumator)
- C2B (consumator la afaceri)
- B2A (afaceri cãtre administrațiile publice)
- C2A (consumator cãtre administrațiile publice)
Comerț electronic contra comerț mobil:
Comerțul mobil (mCommerce) se referã la comerț electronic care are loc pe un dispozitiv mobil. Odatã cu natura omniprezentã a smartphone-urilor și tabletelor, o parte din creșterea perpetuã a tranzacțiilor de comerț electronic va avea loc pe un dispozitiv mobil. Citiți mai multe despre statistici privind comerțul mobil !
Platformele populare de comerț electronic:
Majoritatea site-urilor de comerț electronic, inclusiv unele site-uri web de comerț electronic personalizate, utilizeazã o platformã software preexistentã de coșuri de cumpãrãturi și un sistem integrat de gestionare a conținutului (CMS). Existã zeci, dacã nu chiar sute de platforme de e-commerce online disponibile. Cele mai utilizate platforme includ:
- Magento
- Onveos
- Shopify
- WooCommerce (un plugin WordPress)
Exemple de site-uri populare de comerț electronic:
- Amazon.com
- Walmart.com
- Target.com
- eBay.com
- Alibaba
- Flipkart.com
- NewEgg.com
- Overstock.com
- BestBuy.com
Cum sã promoveze site-urile de comerț electronic
Dacã aveți deja un site web sau comerțul electronic pentru curând, ar trebui sã aveți un plan pentru a conduce traficul cãtre site-ul web.
- SEO: Optimizarea motoarelor de cãutare este procesul de îmbunãtãțire a capacitãții site-ului dvs. de a se clasifica în motoarele de cãutare pentru cuvintele cheie legate de afacerea dvs. Aflați mai multe despre servicii de comerț electronic cu OuterBox !
- Publicitate PPC / plãtitã: Traficul plãtit este o altã metodã excelentã pentru a conduce traficul pe site-ul dvs. Traficul plãtit poate fi achiziționat de la motoarele de cãutare, de pe alte site-uri web, de la rețelele de socializare, etc. Cea mai popularã sursã de trafic plãtitã este Google Ads (fost AdWords), care urmeazã un model de licitație influențat algoritmic. Dacã sunteți serios în legãturã cu PPC, vã recomandãm sã pãrãsiți Campaniile PPC în mâinile noastre.
- Social Media: Puteți construi cunoștințe de brand și sã folosiți media socialã ca sursã suplimentarã de trafic cãtre site-ul dvs. web. În funcție de afacerea dvs., puteți chiar sã vã bazați pe traficul de social media pentru a conduce majoritatea traficului site-ului dvs. Unele platforme de social media au mai mult sens decât altele, în funcție de industria dvs. Afacerea dvs. ar trebui sã decidã care este cea mai sensibilã și sã vã concentreze majoritatea eforturilor pe acele canale. Cei mai mari de luat în considerare sunt Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest, Instagram și Google My Business.
- Recomandare: Traficul de trimiteri, fie organic, fie plãtit, este un mijloc suplimentar de conducere a traficului. Rețea cu vocale autoritare (reviste comerciale, bloguri etc.) din industria dvs. pentru a gãsi calificat trafic de sesizare. Trimiterea codurilor cupon cãtre agregatoarele de cupoane poate fi o modalitate rapidã și ușoarã de a conduce un anumit trafic de trimitere cãtre site-ul dvs., dar este posibil sã nu fie super-calificat.
- Vânzãri / promoții: Cumpãrãtorii online adorã sã profite de vânzãri speciale, promoții, coduri promoționale, etc. Dacã sunteți un retailer standard de comerț electronic, cumpãrãtorii dvs. se vor aștepta practic la o reducere specialã sau cel puțin iluzia unor valori adãugate. Aflați mai multe despre difuzarea Promoțiile de comerț electronic .
Înțelegerea ratei de conversie pentru site-urile de comerț electronic
Rata de conversie a site-ului dvs. web este numãrul de conversii de pe site-ul dvs., împãrțit la numãrul total de vizitatori. De exemplu, dacã un site de comerț electronic primește 2000 de vizitatori într-o lunã și are 500 conversii , rata de conversie ar fi de 25%.
De cele mai multe ori, când discutãm despre rata de conversie pe un site web de comerț electronic, vorbim despre procentul de vizitatori ai site-urilor care se transformã într-un client plãtitor. Dar nu treceți cu vederea alte obiective la fel de importante ale site-ului web
Depinde de afacere sã defineascã ce este o conversie este. Obiectivele și conversiile site-ului Web sunt ușor identificate și urmãrite în Google Analytics. Orice acțiune doritã pe care vizitatorii sunt încurajați sã o întreprindã meritã monitorizatã.
De ce conteazã rata de conversie pentru comerț electronic
Ideea de a converti cât mai mulți cumpãrãtori în clienți plãtitori nu este un concept nou și nici nu modificã elemente ale aspectului și designului magazinului pentru a facilita conversiile. Magazinele de cãrãmidã și mortar au lucrat pentru a-și crește ratele de conversie încã din zorii capitalismului.
Urmãrirea ratelor de conversie și conversie pe site-ul dvs. vã permite sã prezice vânzãri viitoare, sã comparați performanța, modificãrile testelor și multe altele.
În mod ideal, nu ați face niciodatã modificãri ale site-ului dvs. web care sã afecteze rata de conversie, dar nu știți niciodatã ce modificãri vor avea un impact într-un fel sau altul pânã nu veți încerca!
Rularea testelor AB (denumitã testare Split) este o modalitate obișnuitã de a testa modificãrile pe un site web de comerț electronic pentru a determina ce modificãri îmbunãtãțesc rata de conversie. Google oferã chiar și propriul instrument de testare AB, care se integreazã perfect cu Google Analytics.
Site-ul meu are nevoie de optimizarea ratei de conversie
Dacã sunteți interesat sã creșteți rata de conversie a site-ului dvs., consultați 11 sfaturi pentru a converti vizitatorii în clienți . Dacã sunteți gata sã apelați în fațã, este timpul sã luați în considerare Servicii de optimizare a ratei de conversie cu OuterBox.
Cum se mãsoarã succesul comerțului electronic
Existã multe modalitãți de a urmãri succesul site-ului dvs. de comerț electronic
.
Analiza site-ului web și date privind comportamentul
Google Analytics este de departe cel mai utilizat software de urmãrire a analizelor de acolo și este destul de robust pentru majoritatea aplicațiilor. Iatã o listã cu cele mai utilizate software de analizã web:
- Google Analytics
- Clasamentul SE
- Kissmetrics
- Clicky
- Piwik
- sensori
- Mixpanel
- Foxmetrics
Consultați acestea 20 alternative Google Analytics pentru și mai multe opțiuni.
KPI și metrici importante pentru comerț electronic
Urmãtoarele valori sunt doar câteva dintre cele mai importante pentru mãsurarea succesului comerțului electronic, dar în cele din urmã ceea ce conteazã cel mai mult KPI este unic pentru fiecare afacere.
- Venituri (sesizare organicã, plãtitã, directã, socialã) )
- Cantitatea tranzacțiilor
- Valoarea medie a comenzii
- Trafic (organic, direct, social, sesizare)
- Rata de respins
- Rata de conversie
- Angajarea publicului (e-mail-uri, rata de respingere pe paginile de destinație organicã etc.)
- Rata de abandon a coșului
- Câștiguri de trafic (organice, plãtite, sesizare etc.)